Episkop Jovan Culibrk

Episkop Jovan (Ćulibrk)

Episkop Jovan (Ćulibrk): Kosovo i Metohija i povratak na Goru Hrama: Balkanska epika i državnost Izraela

Vladika Jovan: „Kultura sjećanja ima smisla onoliko koliko stvara budućnost”.

U “Katedri” slušamo predavanje Njegovog Preosveštenstva Episkopa Pakračko-slavonskog G. Jovana (Ćulibrka) na temu „Kosovo i Metohija i povratak na Goru Hrama: Balkanska epika i državnost Izraela.”

U svom izlaganju, Vladika Jovan je istakao da je Kosovo i Metohija glavna tema balkanske epske poezije, srpske epske poezije. Kultura sećanja ima smisla onoliko koliko stvara budućnost, a budućnost koju je stvarala epska poezija bilo je nešto što se u poeziji nazivalo osveta Kosova. Osveta Kosova znači povratak na Kosovo, znači povratak na zavetnu zemlju, povratak zavetu, povratak onom mestu gde je jedan narod formulisao svoje istorijsko biće, poručio je Episkop Jovan.

Budući da je magistarske studije iz jevrejske kulture pohađao u Spomen-ustanovi „ Jad Vašem” i na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu, da je 2007. godine u Izraelu učestvovao u pripremi i realizaciji konferencije Kosovski problem na BESA centru za strateška istraživanja, a da je u toj zemlji boravio i kao član državne delegacije SR Jugoslavije januara 2001. godine i tom prilikom svedočio o Kosovu i Metohiji, vladika Jovan je izneo zanimljive podatke i podelio sa prisutnima činjenice koje su manje poznate i dostupne javnosti.

Po završenom predavanju, g. Goran Levi, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad zahvalio je Episkopu Jovanu na gostovanju, dinamičnom i interesantnom izlaganju, i uručio Preosvećenom prigodan dar.